About us

北京市未来芯片技术高精尖创新中心成立于2015年,是北京市教委首批认定的“北京高等学校高精尖创新中心”之一。中心发挥清华大学多学科优势,汇集了微电子与纳电子学系、精密仪器系、电子工程系、物理系、计算机科学与技术系、自动化系、材料学院和医学院等多院系、多学科的卓越人才,以芯片为核心,面向国际学术前沿研究和国家战略需求,不断探索跨学科交叉深度融合的研究模式。中心以服务国家创新驱动发展战略和北京市全国科技创新中心建设为出发点,致力于打造国家高层次人才梯队、全球开放型微米纳米技术支撑平台,聚焦具有颠覆性创新的关键器件、芯片及微系统技术,推动北京未来芯片产业实现跨越式发展。

Beijing Innovation Center for Future Chips (ICFC) was founded by Tsinghua University and the Beijing Municipal Education Commission in 2015. As one of the first accredited advanced innovation centers, ICFC brings together Tsinghua University’s world-class technologies and interdisciplinary advantages. The center is an open innovation platform integrating expertise from the Department of Microelectronics and Nanoelectronics, Department of Precision Instrument, Department of Electronics Engineering, Department of Physics, Department of Computer Science and Technology, Department of Automation, School of Materials Science and Engineering, School of Medicine and industry partners. At ICFC, we set sight on co-creating state-of-art chip technologies to push the forefronts of research and development. The center is dedicated in serving China’s innovation-driven economic development strategy and Beijing’s innovation center initiative. By bringing together strengths including China’s top-tier researchers, the world’s first nanofabrication technology open platform, disruptive emerging device, chips, and micro-system technologies, ICFC aims to play a critical role in the development of Beijing’s IC industry.

总体定位
          以服务北京和国家创新驱动发展战略为出发点,致力于打造国家高层次人才梯队、全球开放型微米纳米技术支撑平台,聚焦具有颠覆性创新的关键器件、芯片及微系统技术,推动北京未来芯片产业实现跨越式发展,助力北京全国科技创新中心建设。
    核心领域
          聚焦于未来5-10年对国家安全、国民经济转型升级具有颠覆性创新的关键器件、芯片和系统技术。
    建设目标
    √建成国际一流未来芯片技术创新基地
    √凝聚一支国际高水平研究团队
    √搭建世界一流未来芯片技术支撑开放平台